CATEGORY

Veri iletim kabloları dünyada 3 Tür olarak üretilir. Bu türler UTP(unshielded twisted Pair) ,STP (shilded Twisted Pair) ve FTP (Foiled Twisted Pair) dir. UTP kablo kablolama ve iletim açısından dünyada en çok kullanılan veri taşıma kablosu özelliğine sahiptir. Üzerinde herhangi bir folyo shilt yada koruma kablonun türüne göre konmuştur.

Uluslararası standartlarda en fazla 110 m kullanılması önerilir. 110 m yi aşan uzunluklarda fiber kablolar tercih edilir. UTP kablolarda RJ45 sonlandırması yapılırken dünyada T568A ve T568B adı verilen standartlar kullanılır.


Cat 1: Kullanım alanı telefon iletişimi ve zil teli gibi zayıf akım sistemleri

Cat 2: 4 Mbit/s hızında işlev görecek network sistemlerinde kullanılır.

Cat 3: T568-B standardında sonlandırılır. 16 MHz lik bir frekans geçişi sağlayabilir.Saniye de 10 Mbit lik bir veri gönderebilir.Günümüzde Cat 1 in yerini almıştır ve IP telefon olmayan hatlarda telefon kablosu olarak kullanılır.

Cat 4: 20 MHzlik bir frekans geçişine elverişlidir. saniyede16 Mbit lik veri taşır.

Cat 5: Günümüzde en çok kullanılan utp kablo türüdür. 100 MHz lik bir frekans geçişine elverişlidir. Saniyede 100 Mbit lik veri taşır. 1000BASE-T gigabit ethernet sistemlerinde tercih edilir. 90 m üzerinde kullanılması tavsiye edilmez.

Cat 5e: Cat 5'e göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.110 m 'ye kadar kullanılabilir. Strandet ve sert damarlı olmak üzere 2 türü vardır.Strandet kablo daha çok patch kablo yapımında tercih edilir.Yapısı yumuşak olduğu için uzun metrajlı kablolamalarda bükülme ve kıvrılma özelliğinden dolayı kullanılmaz.

Cat 6: 250 MHz lık bir frekans geçişine elverişlidir.günümüzde cat5 ve cat5 e nin yerini almaktadır.saniyede 1 gb lik bir veri taşıma özelliğine sahiptir.

Cat 6a: 500 MHz lik bir veri geçişine elverişlidir. 1 gb ve daha üstü veri iletiminde tercih edilir.Kablo kesiti cat 5 ve cat 6 ya göre daha kalındır.

Cat 7: Aslında STP (Shielded Twisted pair)olarak üretilen bu kablo teknolojik gelişme ve ihtiyaçlara göre UTP olarakta üretilmeye başlanmıştır.Ancak kullanım alanları çok düşüktür.Gerek kesit kalınlığı gerekse çok güç gerektiren durumlarda topraklama gerekliliği bu kablonun UTP olarak kullanım alanlarını kısıtlamıştır.

Detaylı Bilgi http://www.telkolink.com/downloads/network-cable-order-info.pdf


Günümüzde Cat5,Cat5e ve Cat6 kabloları aynı anda hem telefon hem veri iletimi için en çok kullanılan kablolar özelliğini taşımaktadır

Yapısal Kablolama

Kurduğumuz Yapısal Kablolama Sistemlerindeki başarının arkasındaki en önemli üç faktör şunlardır;


1. Doğru Tasarım ve Projelendirme:
Yapısal kablolama sistemlerinin temel çıkış felsefesi baştan genişleyebilir bir yapı sağlamaktır. Günümüzde şirketlerde genişleme ve büyümeler genelde öngörülememektedir. Ya da öngörülse de 5 yıl sonra gerçekleşecek bir büyümeyi öngörerek buna uygun kablolama altyapısı hazırlamak maliyetli olmaktadır. Bu nedenlerle en önemlisi genişlemelere uygun bir altyapı hazırlayabilmektir.


2. Kaliteli İşçilik:
Projelendirme kadar önemli ikinci bir konu da işçiliktir. İşçilik kalitesi kablolama altyapısının kalitesi anlamına da gelmektedir. Çünkü en iyi marka kablolama ürünlerini de kullansanız işçiliğiniz iyi değilse performans beklemeniz yanlış olacaktır.


3. Test, Etiketleme ve dokümantasyon:
Gerçekleştirdiğimiz kablolama projelerinde tüm kablolar test edilerek, bellli bir numaralandırma sistemi ile etiketlenir. Yerleşim planları üzerinde kablo güzergahları ve priz noktaları işlenerek proje dosyası sistem kullanıcılarına teslim edilir. Genişleme ihtiyaçlarında veya arıza tespitinde proje dokümantasyonu vazgeçilmezdir.

Data Kablolarında Bandgenişliği

CAT5E kablonun bandgenişliği 100Mhz , CAT6 250Mhz , CAT6A 400mHZ ve CAT7 600Mhz band genişliğine sahiptir.

BAKIR KABLO MESAFELERİ




CAT6A ve CAT7 kablo ile 10Gigabit ethernet 100metre mesafede çalışır. CA6 kablo ile 10Gigabit ethernet 55metre mesafede çalışır. 10G uygulamaları için CAT6A ve CAT7 kablo kullanılması uygundur.


STP Kablo

Herbir bakır çift metal shield ile kaplıdır. Bu sayade EMI etkisi azalır.

S/STP = S/FTP Kablo

Hem tüm çiftler ayrı ayrı hemde tamamı birlikte metal shield yada folyo ile kaplanmıştı. Elektromanyetik interface ve crosstalk bu kablolarda minimum olduğundan en iyi performansı bu kablolar sunar.



S/UTP ( FTP) Kablo

Tüm dolanmış çiftler bir metal shield ile kaplanmıştır

UTP Kablo

Korumasız kablo bükümlü çift

En Çok Görüntülenenler